Skip to main content

Potenciál nových zdrojů dat v oblasti hranic – mezery ve znalostech (BorderData)

1. 7. 2024
—  31. 12. 2026
  • Smluvní výzkum:
    ne
  • Zdroj financování:
    MŠMT (INTER-EXCELLENCE II, PODPROGRAMU INTER-ACTION – LUABA (BILATERÁLNÍ PROJEKTY ČR - BAVORSKO))

Projekt BorderData se zabývá dvěma důležitými výzkumnými diskusemi a spojuje je. Za prvé, digitalizace a ‚datifikace‘ v posledních letech vytvořily zcela nové možnosti pro prostorovou analýzu založenou na indikátorech. Množství a různorodost tzv. ‚nových datových zdrojů‘ se enormně zvýšilo, například v oblasti sociálních médií a geolokalizovaných sledovacích dat. Za druhé, mezistátní vzájemná závislost v oblasti studií hranic (border studies) získala stále větší pozornost, v důsledku pandemie koronaviru navíc nabyla na důležitosti. Znalostní základna o mezistátních vzájemných
vazbách je však poměrně omezená a v klíčových oblastech není považována za dostatečnou. To vše brzdí rozvoj hraničních  regionů v posledních letech.

Spojení těchto dvou výzkumných diskusí nese velký potenciál, i s ohledem na dění v současné době. Projekt proto zkoumá nové možnosti pro zdokonalení znalostní základny o hraničních oblastech, a to holisticky s ohledem na nové a moderní zdroje dat. Projekt BorderData si klade hlavní výzkumnou otázku: jaký je potenciál nových datových zdrojů dostupných pro analýzy hraničních regionů?

Projekt BorderData má tři hlavní cíle:

1. Mezinárodní rozvoj ve výzkumu – cílem je vybudování a rozšiřování česko-bavorské spolupráce mimo instituce blízké hranicím pro nastartování nové vědecké mezinárodní spolupráce – s potenciálem dalšího rozšíření v budoucnu.

2. Metodologická dimenze (výzkum potenciálu nových dat pro příhraniční regiony) – cílem je prozkoumat potenciál nových dat pro příhraniční oblasti, kdy se projekt BorderData zaměří nové zdroje dat napříč různými sociálně-ekonomickými oblastmi, což je doposud nedostatečně zkoumaná oblast mj. z důvodu omezení v ochraně soukromí, nákladů na data, obav o jejich kvalitu a celkově jejich novost či nekonvenčnost. Tento cíl představuje komplexní a holistický přístup, včetně specifických případových studií (data cases) zaměřených na řešení konkrétních problémů s následnou syntézou dosažených výsledků a znalostí

3. Obsahová dimenze (zlepšování znalostí o rozvoji příhraničních regionů) – Cílem je rozšíření a zdokonalení znalostí o rozvoji hraničních regionů; projekt významně rozšíří znalosti pro pochopení specifik česko-bavorského příhraniční a zvýší datovou základnu pro praktické aplikace. Cílem je nabídnout inovativní pohled na prostorové monitorování, zvýšit porozumění přeshraničním vazbám a přinést prospěch obyvatelům a všem relevantním zúčastněným stranám pro ekonomický rozvoji regionu.