Skip to main content

Dálkový průzkum Země

Dr. Popelka oceněn jako TopScholar podle ScholarGPS!

Dr. Popelka naší katedry získal prestižní titul TopScholar od platformy ScholarGPS, která oceňuje vědce za jejich mimořádné úspěchy ve svých oborech. Díky svému výjimečnému publikačnímu záznamu, vlivu výzkumu a kvalitě vědeckých příspěvků se Dr. Popelka zařadil mezi nejlepších 0,5 % vědců na světě. V žebříčku ScholarGPS obsadil 37. místo v oblasti geoinformatiky a 43. místo v oblasti eye-trackingu. Toto ocenění je důkazem jeho významného přínosu pro vědeckou komunitu a posiluje prestiž naší katedry na mezinárodní úrovni. ScholarGPS je nejkomplexnější vědecká analytická platforma na světě, využívající umělou inteligenci a pokročilé techniky datové vědy k hodnocení více než 30 milionů vědců a 55 000 institucí po celém světě. Gratulujeme Dr. Popelkovi k tomuto mimořádnému úspěchu a děkujeme za jeho přínos k rozvoji vědy!

Detail zprávy

Nabídka online brigády u zahraniční firmy

Messium is a UK agri-tech company utilising the latest hyperspectral satellite constellations for agricultural analysis.
 
Some of the latest hyperspectral satellite data providers have some temporary limitations:
  • CE90 Georectification is 100m
  • Cloud cover masks are not provided
  • Cloud shadow masks are not provided
Messium is building an in-house tool that geo-rectifies imagery to ~6m accuracy using Sentinel-2 imagery as base reference, however our tool requires manual selection of ground control points. Messium is also building an in-house tool to manually create masks for cloud cover and cloud shadow.
 
We are looking for GIS students/researchers to engage in part time work for:
  • Manual ground control point selection for geo-rectification of satellite imagery (10-15 ground control points per image)
  • Manual cloud cover and cloud shadow masking of satellite imagery
We expect to have 100-120 images available for processing by 10 September. Additional imagery would become available for processing on a rolling basis over the next 12 months.
Contact vishal@messium.co.uk

Detail zprávy

PhD v Norsku

Pro případné zájemce je zde informace o tříleté PhD pozici na NTNU v Norsku.

The Department of Geography at NTNU has a vacancy for a 3-year Ph.D. position in Geography with a focus on ‚Extreme weather-related Compound Hazards: Impacts, Risks, and Sustainable Adaptation in a changing climate (ECH-IRSA)’.

We are looking for a motivated Ph.D. candidate with keen interest in investigating and understanding the dynamic processes behind weather-related compound hazards led by extreme events that characterize the current changing climate.

For more details and how to apply:

https://www.jobbnorge.no/en/available-jobs/job/263935/phd-candidate-in-geography-with-a-focus-on-extreme-weather-related-compound-hazards

Detail zprávy

 

Katedra geoinformatiky je vůdčím pracovištěm v oblasti výzkumu a aplikace bezpilotních systémů (UAS). Na základě nejnovějších vědeckých poznatků, bohatých praktických zkušeností a špičkového vybavení dokážeme reagovat na aktuální požadavky v oblasti pořizování leteckých snímků. Jednou z našich hlavních oblastí zájmu jsou metody rychlého mapování, kde jsou požadovány aktuální snímky v době krizové události (např. povodeň, sesuv, větrná kalamita). Snímkování z různých výšek a pohledů umožňuje získávat data s velmi vysokým prostorovým rozlišením a zároveň při dodržení vysoké geometrické a obrazové kvality snímku. Naše bezpilotní technika, stejně tak jako pracovníci jsou certifikování pro legální provoz v různých aplikačních oblastech. Naše katedra je vybavena špičkovým vybavením pro letecké snímkování:

  • multirotorový systém – Hexacopter XL,
  • motorový paraglide – PIXY,
  • multispektrální kamera – Tetracam ADC,
  • středoformátová fotogrammetrická kamera Phase One,
  • využíváme také letadla Cessna.

Výzkumný tým katedry se v oblasti UAS a dálkového průzkumu Země zaměřuje na témata krajinné ekologie, geomorfologie a archeologie. Díky spolupráci s předními evropskými odborníky můžeme zveřejňovat naše úspěchy v prestižních vědeckých časopisech. Část našich aktivit také směřuje do spolupráce s Českou společností pro fotogrammetrii a dálkový průzkum. Mezi naše projekty s největším ohlasem můžeme zařadit:

  • sestavení metodiky pro UAS fotogrammetrii,
  • využití UAS fotogrammetrie pro hodnocení změn ve fluviální geomorfologii,
  • záchranná archeologie,
  • monitoring mělkých sesuvů,
  • monitoring obnovy lesa s využitím UAS multispektrálních analýz.

 

IMG_9127archeoIMG_0957DSC_6193mozaikaIMG_1521_stitch